PAUL VAN HOOYDONCK -OPRICHTER-

Paul Van hooydonck verbleef twaalf jaar in boeddhistische kloosters in Nepal, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Engeland. Hij werkte als meditatieleraar in een Tibetaans centrum in Nepal (Ganden Yiga Chözin), in het Nilambe meditatiecentrum in Sri Lanka en aan de Peradeniya University, de grootste universiteit van Sri Lanka.

In 2007 werd hij tot monnik gewijd (Bhante Vayama) in de traditie van het Theravada boeddhisme (de oude school). Terug in België richtte hij Ehipassiko op. Vanuit zijn ervaring vertelde hij over verschillende aspecten van het boeddhisme en over meditatie.​Na 12 jaar het spiritueel leiderschap van Ehipassiko vertrok Paul terug naar Sri Lanka, waar hij Dhamma-onderricht gaf en meewerkte aan verschillende liefdadigheidsprojecten.

Vanwege de corona-situatie keerde hij eind 2021 terug naar Europa. Op dit moment ondersteunt Paul het Ehipassiko-team en neemt sporadisch taken op zich. Hij neemt geen bestuursfuncties meer waar.

GODWIN SAMARARATNE (PAUL’S LEERMEESTER)

Paul Vanhooydonck:

“Hij was één van de meeste gekende en gerespecteerde meditatieleraren in Sri Lanka. Ik heb hem vijf jaar gekend en voor hem gewerkt in het Nilambe Buddhist Meditation Center in de buurt van Kandy, alvorens hij overleed in maart 2000.

Vanaf onze eerste ontmoeting vielen zijn rust en niet-oordelende luisterhouding me op. Hij was een man van weinig woorden, maar luisterde met aandacht en interesse. Vaak kwam het me voor dat er niemand scheen te huizen in zijn vorm.

Er was niemand met een vaste opinie over dingen, een gefixeerd standpunt, een agenda. Alleen leegte, een “lege beschikbaarheid”. Godwin was een zelfloos iemand. Er was geen persoon die geprofileerd, gemanifesteerd, verdedigd, bevestigd, erkend moest worden.

Zijn innerlijke stilte en kalmte waren haast fysiek voelbaar.

Godwin stond voor de “gentle way of Buddhist meditation”, een laagdrempelige benadering die voor iedereen toegankelijk was. De Dhamma was voor hem een pad van innerlijke transformatie waarvan hijzelf het sprekend voorbeeld was.

Voor mij was en blijft hij een ware “kalyana mitra” (spirituele vriend) en bron van inspiratie.”